TRACKING TRACES

Travel Inspiration

BLOG

Blog Mombasa

You are warmly welcome to visit Mombasa, my second hometown. Why I feel at home here? because of her multicultural character same as Rotterdam and many more reasons.

Discover yourself

Mombasa a harbourcity, after the capital of Nairobi, the second largest town of Kenya, situated on the Indian Ocean in East Africa. This multicultural town where I live during a part of the year is also famous because of the tropical white sandy beaches surrounded by waving palm trees.

Did you know Mombasa Town originally was built on an island. In the south you”ll cross the harbourentrance by ferry to Likoni reaching the southern beaches of Diani. In the north you”ll pass Nyali bridge in order to enter the northern beaches of Nyali, Bamburi and Mtwapa.

Nowadays Mombasa Town is situated on a peninsula connected to the mainland by a dam in the west. The highway from Mombasa to Nairobi for about 500 km to go…

Kenia safarihart van Afrika

#Wild #Bijzonder #Onvergelijkbaar

Waarom Kenia?

Dit land in Oost Afrika heeft echt alles. Van uitgestrekte savannes met wilde dieren tot parelwitte tropische stranden aan de Indische Oceaan. Kleurrijke koralen, tropische vissen en dolfijnen. Je kunt hier snorkelen, zwemmen, duiken, varen, kitesurfen etc.

Als je de Big Five wilt spotten, ga je op safari. Er zijn ongeveer 56 safariparken. De keuze is reuze.

In het binnenland en het westen van Kenia ligt de Great Rift Valley. Dit is een grote slenk waarvan duizenden kilometers in Oost Afrika. Hierdoor is Kenia rijk aan vele grote meren en bergen. * Lake Nakuru met de roze flamingo’s

* Lake Naivasha,

* Lake Baringo

* Lake Turkana

* Lake Victoria    

De tweede hoogste berg van Afrika heet Mount Kenya en ligt in het westen van Kenia.

De Keniaanse bevolking is heel vriendelijk en altijd in voor een praatje. Als bezoeker ben je meer dan welkom (Karibu sana). Je zult vaak de woorden Jambo (hallo) of Hakuna matata Kenya (geen probleem in Kenia) horen.

Out of Africa

Kenia is tevens een inspiratiebron voor de internationale filmindustrie, denk hierbij aan de bestsellers;

Out of Africa, Lion King, Born Free, the Constant Gardener en Tomb Raider!

Mombasa culturele meltingpot:

In Kenia wonen ongeveer 42 verschillende stammen, elk met hun eigen taal en tradities. Aan de kust woont naast de Mijikenda (9 stammen) ook de Swahili bevolking. De Swahili keuken is beroemd in heel Kenia vanwege de verse vis, rijstgerechten, fruit, specerijen en diverse andere specialiteiten. De meest populaire rijstgerechten zijn Pilau en Birjani. Een bezoek aan de havenstad Mombasa is een absolute aanrader. Dit is de oudste stad van Kenia, gebouwd rond 900 na Christus. Hier zijn

de Afrikaanse, Aziatische, Arabische en Portugese/Engelse invloeden nog heel duidelijk aanwezig. Vooral het oude Arabische deel met de haven en vismarkt, specerijenmarkt, groente- en fruitmarkten zijn een bezoek waard. Fort Jesus is hier de hoofdattractie.

Parelwitte Stranden en koraalriffen:

De meest idyllische stranden zowel ten noorden als ten zuiden van Mombasa zijn een oase om te verblijven.

Ten zuiden van Mombasa ligt Diani beach. Vanaf hier een excursie boeken naar Wasini Island is een aanrader! Met een traditionele dhow (Arabisch zeilschip) vaar je naar de spectaculaire koraalriffen van Kisite Marinepark, waar je kunt snorkelen.

Onderweg tuimelen de dolfijnen om het schip. De dag wordt afgesloten met een seafood lunch op Wasini Island.

Verse vis zo uit de Indische Oceaan.

Ten noorden van Mombasa zijn er ook vele tropische stranden. De badplaatsen Kilifi met het Bofa Bofa beach, Watamu, Malindi en de Lamu eilandengroep zijn paradijselijke oorden.

Wildparken en Safaris

Een reis door Kenia is niet compleet zonder een safari. Een van de grootste en oudste safariparken van Kenia is Tsavo East. Bekend om de rode olifanten, dit vanwege de rode aarde van Tsavo East en berucht om de legendarische leeuwen. Deze zogenaamde man-eaters waren meer dan honderd jaar geleden de schrik van de arbeiders die de spoorweg moesten aanleggen. Wie weet ga je ze ontmoeten!

Overnachten in safarilodges en/of tenten en dan is niets zo mooi om wakker te worden in de Afrikaanse savanne en de geuren van de Afrikaanse ochtend op te snuiven. Onvergetelijk.

Maasai warriors en Maasai Mara National park:

In het zuiden van Kenia leven de Maasai krijgers wonend in hutten van klei en gedroogde mest. Ze leren je zelf vuur te maken en vertellen over hun eeuwenoude tradities. Ook nodigen zij je vast uit om met hen hoge sprongen te maken.

Hier is ook het Amboseli wildpark vanwaar je de hoogste berg van Afrika kan spotten, de Kilimanjaro in Tanzania. Wist je dat je vanuit Kenia deze witte berg” het best kan zien.

Ook het Maasai-Mara safaripark ligt aan de grens van Tanzania, waar elk jaar van eind juli tot eind september de grote trek plaatsvindt. Grote kuddes gnoes snellen over de eindeloze savanne van het Nationaal Park Masai-Mara waarbij ze oranje stofwolken doen opwaaien. Zij storten zich vanaf de steile wanden in de Mara rivier waar krokodillen en gieren op de loer liggen. Het is een indrukwekkend schouwspel hoe zij ieder jaar de oversteek wagen met gevaar voor eigen leven.

Hoofdstad van Kenia

Nairobi is de hoofdstad, nergens in Kenia is het contrast tussen arm en rijk zo groot als in deze metropool. Bezienswaardigheden zijn het Nairobi National Park, Karen Blixen huis (van de film van Out of Africa), een aantal grote winkelcentra. Het klimaat is hier aanzienlijk koeler dan aan de kust.

Reistijd en andere wetenswaardigheden

Beste reistijd voor Kenia is van juni tot en met half april. Vanaf half april tot en met mei regent het vaak en lang. Vanaf september tot half december vallen er regelmatig korte buien. In januari,  februari en maart is het erg warm.

Wist je dat plastic tassen verboden zijn in Kenia.

Mombasa de grootste havenstad is van Oost Afrika.

Dat er in Kenia links wordt gereden.

De Swahili bevolking met hun handen eet (geen bestek).

Tusker bier het lokaal gebrouwen bier is.

Dat het heel gewoon is om in een lokaal Afrikaans restaurant iets te gebruiken maar ook voedsel of drankjes bij de buren te kopen en in hetzelfde restaurant te nuttigen!

Mombasa op het zuidelijk halfrond ligt en de temperatuur altijd tropisch is.

Karibu Kenya, Welkom in Kenia